Je hebt er vast ook wel zo één…… zo’n collega waar je haren van overeind gaan staan. Die ene collega waar je energie niveau van naar de bodem zakt. We zijn allemaal verschillend en dat kan soms botsingen veroorzaken. …. maar waarom botsen we eigenlijk en wat zegt het ons over onze eigen talenten?
Je bent bijvoorbeeld lekker in de flow aan het werk en dan komt die ene collega je alweer storen met zijn/haar verhalen. Of je hebt een meeting en een collega wil eerst een kwartier over koetjes en kalfjes praten voordat hij/zij to the point komt. Die collega die zich niet aan het proces houdt en zelf iets verzint. Of heb je net een collega gevraagd iets te doen waarbij degene ja zegt maar nee doet.
Geen mens is hetzelfde en dat komt omdat we allemaal verschillende talenten hebben. De botsingen met een collega kunnen dus ook door die talent verschillen ontstaan. Twee redenen waarom jouw talenten botsen met die van je collega:
“Clash of the talents” reden 1:
Je ergert je aan je collega maar stiekem zou je willen dat jij dat ook zou kunnen. Bijvoorbeeld wanneer een collega tijdens een vergadering duidelijk zijn mening uit over ieder onderwerp. Jij denk dan “daar is ie weer hoor, hij heeft ook overal commentaar op” maar stiekem bewonder je dat want eigenlijk zou jij ook willen kunnen. Je krijgt een soort jaloers gevoel van “waarom hij/zij wel en ik niet” tegenover die collega en dan kan je hem/haar irritant vinden. Wanneer je dit ervaart betekent het dat dit talent wakker is gemaakt en graag de ruimte wil om te shinen.
Een coachee van mij, Isabel (fictieve naam), ervaarde dit. Ze beschouwde zichzelf als nuchter, analytisch en keek de kat uit de boom. Ze vond ook dat normaal doen al gek genoeg was. Ze had een collega die geen blad voor de mond nam en alle aandacht opeiste. Ze dacht dan “waarom heb je dat nodig, doe even rustig” maar kon er ook wel respect voor hebben. Zelf wilde ze ook wel waardering krijgen en gezien worden. Het ging om haar talent ´significance´ die vanaf de achterbank hard riep: t “EN IK DAN?”
Het talent significance heeft namelijk de behoefte om iets belangrijks bij te dragen, een legacy achter te laten. En wil daar ook betekenisvolle feedback en respons op ontvangen van anderen.
Dit gaf Isabel inzicht in haar frustratie ten opzichte van haar collega en dat het eigenlijk niet ging om die collega, maar om een eigen talent van haar dat meer ruimte wil innemen. Ze beseft nu ook dat zij zelf ook meer voor haar mening uit mag komen en dat dit ook iets is wat ze van nature goed kan.
“Clash of the talent” reden 2:
Een collega heeft een talent die hij/zij veel inzet dat voor jou een non-patroon is, een blinde vlek. Het is dan net alsof je aan iemand de weg vraagt en die antwoord terug in het Chinees. Zij geeft alle instructies maar jij verstaat er geen klap van maar je wilt wel graag op je bestemming komen.
Andersom kan het natuurlijk ook. Dat je collega helemaal op kan gaan in de details of wat er allemaal fout kan gaan. Terwijl jij misschien denkt “tjonge jonge wat een gezwets, huppa lekker aan de slag”. Maar hiermee ben je eigenlijk blind voor de behoeftes van je collega, die graag de risico’s goed in kaart wil brengen zodat jij later niet tegen problemen aanloopt die je had kunnen voorkomen.
Laatst coachte ik Frieda (fictieve naam), en dit was precies waar zij tegenaan liep. Frieda werkte op kantoor als HR-medewerker en ze had een collega die erg punctueel was, precies aangaf hoe iets moest en altijd druk was. Dit frustreerde Frieda ontzettend. Ze kreeg het gevoel dat ze niet samen kon werken met haar collega want ze kon helemaal geen verbinding maken met die collega. Ze voelde zich genegeerd. Frieda had behoefte aan contact en ruimte om haar collega beter te leren kennen. Deze behoefte kwam voort uit haar relatievorming talenten individualisering (behoefte om te luisteren naar anderen en om te zien wat de ander nodig heeft. Wil zelf ook gezien en gehoord worden) en haar talent harmonie (behoefte aan een harmonieuze omgeving en gezonde relaties tussen mensen/binnen het team). Haar collega sprak een hele andere taal, die vond het belangrijker om zo snel mogelijk veel gedaan te krijgen en dat Frieda in beweging zou komen en haar werk zou doen.
Behalve dat Frieda inzicht kreeg waarom het zo botste met haar collega, ontdekte ze in een traject bij mij nog veel meer over haar eigen talent. Ze besefte dat de manier waarop de hele organisatie te werk gaat, niet bij haar past en dat ze een andere context nodig heeft om helemaal tot bloei te komen. Ze kwam erachter dat HR (en een juiste match maken waar iedereen gelukkig van wordt) nog steeds haar passie is, maar ontdekte ook op welke manier ze dat wilde doen.
Het is waardevol om in te zien waarom je soms botsingen hebt met je collega. De frustraties geven je veel informatie over je talent en waar je dus van nature heel goed in bent. Daarmee krijg je een stuur in handen om dingen op te pakken die op het gebied van jouw sterktes liggen. En kan je juist die collega vragen iets te doen waar jouw non-patronen liggen en andersom natuurlijk. Zo creëer je wederzijdse afhankelijkheid.
Als je hiermee aan de slag gaat kom je er gauw achter dat het verder gaat dan inzicht krijgen waarom je botst met je collega. Je ontdekt ook op een laag dieper, net als Frieda, of het type werk en de organisatie/het bedrijf waar je werkt eigenlijk wel bij je past.
Je hebt nu inzicht gekregen op talent niveau, over waarom het kan botsen tussen jou en je collega. Maar wat kan je er op zo´n moment eigenlijk aan doen?
In mijn volgende blog deel ik 5 tips over hoe je hiermee om kan gaan.
Reactie plaatsen
Reacties